donderdag 28 juni 2012

De moeite waard om zelf te bakken; Ciabatta

De laatste weken ben ik weer druk aan het experimenteren met allerlei broodbaksels. En ze zeggen niet voor niets 'Oefening baart kunst'. Langzaam maar zeker begin ik het onder de knie te krijgen, zijn recepten geen ondoordringbaar woud aan termen en technieken meer en begin ik soms zelfs de logica ervan in te zien. Ongeduld is wel eens mijn grootste struikelblok, heb ik veel recepten vlot in de smiezen, het bakken van brood is een vak apart. Goed lezen en misschien wel tien keer goed lezen helpt een hele hoop merk ik.
Uit de Broodbijbel, ja daar is dat boek weer, plukte ik een recept voor ciabatta. Ga niet 's ochtends bedenken om ciabatta voor dezelfde avond te bakken want dat gaat je niet lukken. Het zetsel (biga) moet al 12-15 uur rijzen en dan heb je nog maar fase 1 te pakken. Geduld dus maar dan heb je ook wat. Deze hoeveelheid is voldoende voor 3 broden die we het afgelopen weekend helemaal soldaat hebben gemaakt.
O ja, zorg ook voor een giga grote kom of anders 2 flinke kommen, mijn deeg had het zo naar zijn zin dat het letterlijk de pan uit rees



Je hebt nodig voor het biga-zetsel:
7 gram verse gist - 350 gram tarwebloem - 1,75-2 dl lauwwarm water

Maken:
  • Roer de gist voor het zetsel romig in een deel van het water.
  • Zeef het meel in een grote kom en voeg geleidelijk het gistpapje toe plus voldoende water voor een stevig deeg. Het kan zijn dat je aan 1,75 dl water genoeg hebt. Begin daar dus mee en voeg langzaam kleine scheutjes toe als het nog te droog is.
  • Kneed het deeg in 5 minuutjes op een met bloem bestoven werkplek soepel, glad en elastisch.
  • Doe het weer in de kom. Dek af met ingevette plasticfolie en zet het 12- 15 uur weg op een warme plek om te rijzen tot het begint in te zakken. Bij mij was dat na 13 uur.

Je hebt nodig voor het deeg:
15 gram verse gist - 4 dl lauwwarm water - 0,6 dl lauwwarme melk - 500 gram tarwebloem of 250 gram semola en 250 gram tarwebleom - 2 tl zout - 3 el extra vergine olijfolie

Maken:
  • Roer de gist romig in een deel van het water en voeg vervolgens de rest van het water toe. Roer dit geleidelijk door het zetseldeeg (biga) wat je zo'n 12-15 uur eerder hebt gemaakt.Goed roeren tot je een homogeen geheel hebt verkregen.
  • Roer met een houten lepel de melk erdoor en kneed met je hand geleidelijk het meel erdoor. Haal het deeg iedere keer omhoog en schep het als het ware door.
  • Maak zo in 15 minuten een heel vochtig deeg. Het moet zo vochtig zijn dat je het onmogelijk op een werkblad kunt kneden.. Je raadt het al dit is een enorme plakboel, maar niet getreurd het is het waard! (Keukenmachine is ook toegestaan hoor)
  • Roer het zout en de olijfolie erdoor.
  • Dek af met ingevet plasticfolie en laat het op een warme plek 1 1/2 - 2 uur rijzen tot het volume is verdubbeld. Dit was het moment dat ik er achter kwam dat een hele grote kom een vereiste is. Verdeel het deeg anders over 2 kommen dan gaat het zeker goed.

  • Bekleed een grote bakplaat of 2 kleinere met bakpapier en bestuif met bloem.
  •  Schep met een lepel voorzichtig 1/3 van het deeg op de bakplaat. Zorg ervoor dat het niet inzakt.
  • Bestuif je handen met bloem en vorm een langwerpig brood van ongeveer 2,5 cm dik. Plat iets af.
  • Herhaal dit met de rest van het deeg en maak nog 2 broden.
  • Bestrooi ze met bloem en laat op een warme plek nog eens 30 minuten rijzen.

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Bak de broden 25 - 30 minuten tot ze goudbruin zijn en hol klinken als je  op de onderkant klopt.
  • Leg ze op een rooster en laat afkoelen
Jullie zien het al, het is geen brood dat je even maakt maar echt, het is zo de moeite waard. Zoals met alles zijn er meerdere recepten te vinden maar ik vind deze goed geslaagd
Zittend in de tuin met vrienden, een glaasje erbij, tapenade, de vurige pesto van Kookgek Wilma (héérlijk Wilma!), en nog zo wat smeerseltjes en dippertjes is het leven goed hoor.

Geen opmerkingen: