dinsdag 26 juni 2012

Tartelette met lemon curd en aardbeien

Lemon curd, een smeersel op basis van citroen, boter, ei en basterdsuiker kun je vrij eenvoudig zelf maken maar dat heb ik niet gedaan, had het al druk genoeg met mijn 5-gangen diner. De tartelettes, kleine bakjes gemaakt van korstdeeg, heb ik wel zelf gebakken en zo moeilijk is dat nu ook weer niet. Muffinplaten zijn ideaal voor dit soort bakwerk! Het formaat is perfect voor een dessert of een high tea, kleine gebakjes die je in een paar happen kunt verorberen.
Goed afgesloten in een trommel blijven ze een aantal dagen goed, ook zijn ze prima in te vriezen. Onderstaand recept is voldoende voor 20-24 tartelettes. Ik heb er 12 gemaakt  waardoor er nog een klompje deeg in de koelkast ligt. Het deeg kun je met gemak een aantal dagen in de koelkast bewaren maar ook invriezen. Altijd handig als je eens aandrang tot bakken voelt.

De foto is niet de scherpste, het was al wat laat :)


Je hebt nodig voor de tartelettes:
330 gram bloem - 100 gram poedersuiker - geraspte schil van een 1/2 citroen - 1/4 tl zout - 180 gram koude boter, in kleine blokjes - 1 eidooier - 2 el ijskoud water - muffinplaten - bakpapier en/of steunvulling van spliterwten, rijst o.i.d. - boter om de vorm in te vetten - Om te vullen: lemon curd - aardbeitjes - poedersuiker om te bestrooien.

Zo maak je het:
  • Doe de bloem met poedersuiker, citroenrasp en zout in een kom
  • Voeg de boter toe.
  • Meng het geheel tot het er uitziet als grof broodkruim. r mogen geen grote klonten boter in zitten. Dat kan met de hand of in een kekenmachine.
  • Voeg de eidooier en het ijskoude water toe
  • Meng tot een samenhangend deeg maar vooral niet te lang.
  • Vorma van het deeg en plak van zo'n 5 cm. Wikkel het in plasticfolie en leg minimaal een uur in de koelkast.
  •  Laat de boter waarmee je de vormpjes in gaat vetten smelten.
  • Vet het in met een dun laagje.
  • Bestuif je werkvlak licht met bloem en rol het deeg uit tot een dunnen lap van 2-3 mm. Doe dit snel zodat je deeg niet warm wordt.
  • Steek er cirkels uit en bekleed de vormpjes. Laat ze een half uurtje in de koelkast opstijven.
  • Verwarm de over voor op 150 graden.
  • Verfrommel stukken bakpapier en leg het in ieder vormpje of leg er een papieren cupcakevormpje in en vul het met steunvulsel. Bak het ongeveer 20 minuten blind in de oven.
  • Als het goed is zijn ze nu goudbruin, zo niet, verwijder dan het bakpapier en of steunvulsel en bak ze nog een kleine 5 minuten.
  • Haal ze uit de oven en neem ze zo snel mogelijk uit de vormpjes. Laat afkoelen op een rooster en vul ze met een schepje lemon curd. Versier met kleine aardbeitjes en strooi er wat poedersuiker over.
Ik hoef jullie niet te vertellen dat je met deze bakjes alle kanten op kunt, vullen met mascarponecrème en blauwe bessen is lekker, of jam met een ganache, met ander fruit, noten, chocolade, room....

Wat ik niet vergeten mag te vermelden is dat het recept voor het deeg komt uit Ottolenghi Het kookboek , het boek wat tegenwoordig bijna altijd binnen mijn handbereik ligt.

Geen opmerkingen: