maandag 13 augustus 2012

Kipburgers met paprika en tijm

Geen bbq compleet zonder een burger, althans daar lijkt het vaak wel op. Een goede sappige burger op smaak gebracht met kruiden en specerijen is dan ook niet te versmaden. De lekkerste aten wij in onze beleving in Canada in de achtertuin van mijn destijds bijna 90-jarige oudoom. Ze werden voor het bakken ingesmeerd met smokey barbecuesaus vervolgens dichtgeschroeid en daarna ging de deksel over de bbq heen om ze langzaam te laten garen. Om de paar minuten weer even insmeren en voilà, daar was de meest sappige burger ever. De omgeving en het gezelschap zullen ongetwijfeld ook een belangrijke rol hebben gespeeld maar sinds die tijd maak ik runderburgers op exact dezelfde manier en ook in Nederland blijken ze uitstekend te smaken. Dat licht rokerige doet het hem.

Afgelopen weekend heb ik kipburgers gemaakt,  de combinatie met paprika, kruiden en specerijen plus mager rookspek maakt dat je ook weer eens  iets anders kunt presenteren.





Dit heb je nodig voor 6 burgers:
500 gram kippengehakt - 1/2 rode paprika - 2  kleine takjes tijm - peper en zout - 1 gedroogd pepertje - 1 tl gerookte paprikapoeder - 1 tl paprikapoeder - 1 tl gedroogde oregano -12 plakjes mager rookspek

Zo maak je het:
  • Snijd de paprika in kleine stukjes en haal de tijm van de takjes af, 
  •  Vermeng het gehakt met de paprika, tijm, oregano,  een verkruimeld gedroogd pepertje, peper en zout plus de 2 soorten paprikapoeder
  • Goed kneden, het blijft een zachte substantie.
  • Leg 2 plakjes rookspek per burger kruiselings op elkaar.
  • Verdeel het gehakt in 6 porties, vorm iedere portie tot een burger, leg op het spek en vouw het spek er omheen. De burgers worden dus niet helemaal ingepakt.
  • Leg ze een uurtje in de koelkast zodat ze wat steviger worden.
Vervolgens bakken op de bbq, in de pan of op de grillplaat op middelmatige warmte in ongeveer 20 minuten , zo verbrandt het spek niet en behoudt de burger zijn sappigheid, regelmatig draaien en controleren natuurlijk

Erbij aten wij onder andere overheerlijke  linzensalade met gemarineerde zachte geitenkaas die ik van de site van Blondie Kookt heb geplukt, natuurlijk een likje van mijn home made barbecuesauzen en mijn eerste eigenhandig gebakken desemstokbrood die fantastisch was gelukt, iets waar ik wel een beetje van stond te kijken:)


Geen opmerkingen: