donderdag 29 november 2012

Cranberry sinaasappelbroodjes met hazelnoot

Inmiddels kennen heel veel mensen de overheerlijke kaneelbroodjes van Levine, beroemd zijn ze naast nog zoveel andere baksels en bedenksels van haar.
Om alvast een klein beetje vooruit te denken richting Kerst besloot ik het basisrecept te gebruiken maar de vulling te veranderen. In plaats van suiker, kaneel en walnoten heb ik sinaasappelzest (rasp), cranberry's en fijngehakte hazelnoten gebruikt. Die laatste twee gebruikte ik onlangs in een wrap en daardoor had ik het allebei nog in huis. Voor de appeltjes van oranje werd het ook tijd om ze eens te verwerken. Nu heb je voor dit recept maar 1 sinaasappel nodig, de rest zal ik maar persen voor de benodigde vitamientjes.
Of de broodjes zo mooi zijn als van Levine? Dat niet maar heerlijk zijn ze wel met dat vleugje sinaasappel!



Voor het deeg heb je nodig:
400 gram tarwebloem - 5 gram droge gist - 1 groot ei - 180 gram ( ja echt gram!) volle melk - 50 gram suiker - 55 gram ongezouten roomboter - 7 gram zout

Voor de vulling heb je nodig:
100 gram suiker - zest (rasp) van 1 biologische sinaasappel - 30 gram fijngehakte hazelnoten - 50 gram gedroogde cranberry's  - 25 gram gesmolten roomboter vermengd met 1 el sinaasappelsap of cointreau

Om te bestrijken en bestrooien:
wat sinaasappelsap  - wat suiker

Zo maak je het:
(Voor mensen met een KitchenAid kijk even op de site van Levine, daar staat de juiste werkwijze voor het maken van het deeg. Aangezien ik niet zo'n gelukkig ben doe ik het met de hand of kneden plus 1e rijs in de bbm=broodbakmachine)

  • Zeef de bloem boven een grote kom.
  • Voeg gist, suiker en boter toe. Vervolgens het ei en de melk. Meng alles goed en kneed in een 15-20 minuten tot een soepel en zacht deeg. Voeg na 5 minuten kneden het zout toe.
  • Vet een kom licht in met wat olie, doe het deeg erin, draai 1x om en laat het afgedekt in ongeveer anderhalf uur rijzen, in ieder geval tot het volume verdubbeld is.
  • Bij gebruik van de bbm eerst de melk in de bak van de bbm, vervolgens de bloem, suiker en boter ieder in een apart hoekje, gist in een kuiltje in het midden. Breek het ei erboven en zet de bbm op de stand deeg = kneden plus 1e rijs. Zo heb ik het gedaan en werkte prima.
  • Stort na het rijzen het deeg op een licht ingevette werkplek, druk de lucht eruit (doorslaan). Dek nogmaals af en laat een kwartiertje rusten. Het deeg kun je daarna gemakkelijker uitrollen.
  • Maak intussen de vulling. Roer in een kommetje 100 gram suiker met het zest van de sinaasappel door elkaar. Voeg cranberry's en gehakte hazelnoten toe. Meng goed.
  • Smelt 25 gram roomboter op laag vuur of in de magnetron samen met 1 el sinaasappelsap.

  • Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van 50x25 cm.
  • Bestrijk het met de gesmolten roomboter maar laat de randen vrij.
  • Verdeel het suiker/cranberry/notenmengsel gelijkmatig over het deeg. Zorg ervoor dat je de randen vrijlaat.
  • Rol het deeg nu op vanaf de lange kant. Druk de naad goed dicht.
  • Verdeel het deeg in 8 stukken met een scherp kartelmes.
  • Knip ieder stukje deeg 2 keer voor 3/4 in met een schaar 

  • Leg de stukjes deeg op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Leg ze ongeveer 5 cm uit elkaar. Heb je geen grote bakplaat, gebruik er dan 2.
  • Trek de stukjes deeg een beetje uit elkaar.
  • Dek ze af en laat 45-60 minuten rijzen tot bijna dubbel volume.
  • Verwarm intussen de oven voor op 180 graden.
  • Bestrijk de broodjes na het rijzen met wat sinaasappelsap, bestrooi met wat suiker en bak ze in 15-20 minuten gaar en bruin.
  • Laat ze vervolgens op een rooster afkoelen. 
Nu invriezen voor Kerst of toch maar gewoon opeten en nog een keer maken? Het zal het laatste wel worden...

Geen opmerkingen: