dinsdag 21 mei 2013

Kipfilet met citroen en kappertjessaus

Piccata di pollo , het klinkt al zo muzikaal, laat dat maar aan die Italianen over. Ik heb er maar even een Nederlandse draai aan gegeven, weet je tenminste wat je op je bord kunt verwachten maar zeg nou zelf Piccata di pollo bekt een stuk fijner.
Piccata is een bereidingswijze. Vaak wordt er kalfsvlees voor gebruikt maar met malse kip kan het natuurlijk ook. Het vlees wordt zachtjes plat geslagen, bestrooid met zout en peper, gewenteld in de bloem en gebakken in roomboter, olijfolie of een mengsel van de twee. Vervolgens haal je het vlees uit de pan en in diezelfde pan ga je door met de saus. Ha schnitzel hoor ik nu mensen  denken, nee geen schnitzel het vlees wordt niet door de ei en paneermeel gehaald.
De echte Italiaan zal wel hoofdschuddend dit recept bekijken; niet Italiaans en al helemaal niet zoals Mama het maakt. Daar trekt deze Nederlandse mama zich even niks van aan. Verdraaid lekker, dat is het wel!




Je hebt nodig voor 2 personen:
1 kipfilet of 2 kleintjes - zout en peper - 4 el bloem - 1 el olijfolie - 50 gram roomboter - 1 teentje knoflook - 65 ml droge witte wijn - 125 ml kippenbouillon - sap van 1/2 citroen - halve citroen in schijven - 1 koffielepel honing - 2 el kappertjes - 1 el peterselie

Zo maak je het:

Snijd de kipfilet overlangs door zodat je 2 platte stukken krijgt. Leg het tussen wat bakpapier of huishoudfolie en sla het zachtjes plat, zachtjes... niet timmeren. Bestrooi met peper en zout en wentel het door de bloem.
Verhit in een pan 25 gram roomboter ( de andere 25 gram heb je nodig om de saus af te maken) met 1 el olijfolie en bak hierin de kipfilet aan beide kanten bruin en krokant. Haal uit de pan en zet apart.

De saus:
Fruit in dezelfde pan met hetzelfde bakvet een fijngehakt teentje knoflook. Een minuutje op laag vuur is voldoende. Schenk de wijn erbij en laat het even inkoken tot de vloeistof met de helft verminderd is.
Honing erbij, bouillon erbij en natuurlijk mijn grote favoriet citroensap en de schijven citroen. De kappertjes niet vergeten, die horen er zeker bij. Zachtjes roeren en zachtjes sudderen gedurende 5 minuten.
Roer nu de rest van de boter erdoor samen met fijngehakte peterselie. Even proeven en wellicht verder op smaak brengen met zout en peper.
Leg de kipfilet terug in de pan, warm goed door en draai een keertje om zodat ze helemaal bedekt zijn met saus.

Aangezien het voor ons de hoofdmaaltijd is eten wij het met fettuccini.
De hoeveelheid saus is voldoende voor 2 personen . Voor 4 kun je de hoeveelheden verdubbelen alleen zou ik wel even oppassen met de citroen. Gebruik gewoon een halve zoals hierboven aangegeven en proef tijdig zodat je eventueel nog wat toe kunt voegen.

Geen opmerkingen: