maandag 10 maart 2014

Salade met tomatendressing en nacho's

Wat een fantastisch weekend! Hebben jullie ook zo genoten van het prachtige weer, de fluitende vogels, de steeds groener wordende natuur?  Een enorme energieboost zo begin maart. Het is optimaal genieten met een luxueus tintje. Gisteren vierden we de verjaardag van onze neef die nu de mooie leeftijd van zestien heeft bereikt.
Uiteraard kwam het ter sprake, nog nooit was het zo warm op zijn verjaardag. Fietsen we normaliter gehuld in dikke winterjassen al bibberend richting zijn huis deze keer gingen we fluitend met de jas open op pad. In het centrum zaten de terrassen stampvol, vrolijke gezichten alom. Sommigen schieten wel erg snel in de zomermodus met hun korte broeken maar goed het is dan ook heel verleidelijk.

Deze temperaturen schreeuwen om salades. De snert is op en de winterse stamppotten zwiepte ik al even geleden de deur uit.
We steken  de grote plas over. Houden jullie ook zo van taco"s? Alle smaken zitten in deze salade dus ik zeg 'Aanvallen'.



Je hebt nodig voor 4 personen:

3/4 krop ijsbergsla - 2 rode uien - 3 tomaten - blikje mais -  blikje zwarte bonen - 2 rode puntpaprika's - 1 avocado - 300 gram rundergehakt - tacokruiden naar smaak - geraspte kaas - zak nacho's

Voor de dressing:

3 tomaten - 2 el gehakte peterselie - 1 el limoensap - 1 el witte wijnazijn - 3 el olijfolie - 1/4 tl zout - 1/4 tl gemalen komijn - 1/4 tl chilipoeder - zwarte peper

De dressing maak je door:

De tomaten te halveren en het zaad te verwijderen. Hak in stukjes en doe het in de blender met de overige ingrediënten/ Blend tot een saus.
Je zult zien dat het dikker is dan een gewone dressing. Dat hoort zo. Het is heerlijk fris.

Voor de salade:

Snijd je de ijsbergsla en tomaten in stukjes. Paprika's halveren en de zaadlijsten verwijderen. Nog een keer in de lengte halveren en in smalle ringetjes snijden. De uien eveneens in smalle halve ringetjes. Laat mais en zwarte bonen uitlekken.
De avocado halveren en de pit eruit halen. Snijd de avocado in kleine blokjes en spriets er wat limoensap over om verkleuring tegen te gaan.
Meng alles door elkaar met een deel van de dressing.

Verdeel een deel van de salade over vier borden en doe de rest in een kom. Geef dat er apart bij evenals de rest van de dressing.

Bak het gehakt rul samen met tacokruiden naar smaak. Geef ieder bord een schepje gehakt.
Decoreer met wat hele en verkruimelde nacho's. Kaas erover raspen en snel aan tafel.

Terwijl je aan het eten bent dip je een nacho in de overgebleven dressing, schept nog wat salade op je bord en vul je aan met wat je lekker vindt.

Het gehakt kun je ook vervangen door kip of je laat het vleesgedeelte gewoon weg. Het smaakt er niet minder om. Verwarm de bonen en mais dan lichtjes met wat tacokruiden om toch die smaak te krijgen. Easy!

Lang leve de lente!.

Geen opmerkingen: