woensdag 2 april 2014

Gevulde Portobello met kaas en droge worst

Gevulde champignonnetjes zijn altijd een welkome aanvulling op de hapjesdis laat staan zo'n grote joekel op je bord. Past ook meer in waardoor het ineens een hoofdgerecht wordt.
Je kunt het zo gek maken als je zelf wil maar ik heb quichevulling als uitgangspunt genomen. Met wat room en kaas.En de fantastische droge worst van Sengersbroek, gemaakt van het vlees van Bonte Bentheimervarkens. Een klein taartje zonder deeg. De stevige, vlezige portobello leent zich hier uitstekend voor.

Behalve dat droge worst heerlijk is bij de borrel kun je het ook prima verwerken in warme gerechten. De samengebalde smaken geven het met slechts een klein stukje worst iets uitgesprokens . Een extra hartig accent. Paar stukjes fijnhakken, even zachtjes bakken en over de soep strooien bijvoorbeeld. Of bij een spiegelei. Over een salade, door de pasta en ga zo maar door. Handig als je wel graag wat vlees wilt eten maar ook wat minder. Op die dagen gebruik ik dus droge worst, kan ook chorizo zijn of een paar plakjes droge ham. Met minder evenveel smaak.





Aan de slag maar.
Voor vier stuks heb je nodig:

4 portobello's - 3/4 rode paprika - 1/2 gele paprika - 1 ui - 1 teentje knoflook - 2 tomaten - 1/2 courgette - 75 gram geraspte parmezaanse kaas (of andere, net wat je lekker vindt) - stukje gedroogde worst naar keuze van ongeveer 75 gram- 100 ml slagroom - 1 ei - 1tl gedroogde oregano - peper en zout - scheutje olijfolie.

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht)

Snijd de paprika's in kleine stukjes. Snipper de ui en de courgette mag in kleine blokjes.
Verwarm een klein scheutje olijfolie en fruit hierin de ui tot het glazig is. Paprika en courgette toevoegen en een minuut of vijf meebakken.
Hak een teentje knoflook fijn. Halveer de tomaten en verdeel ieder stuk weer in 3-en.
Mik het in de pan. Oregano erbij en alvast een beetje op smaak brengen met zout en peper.
Laat het nu zachtjes stoven tot het vrijgekomen vocht bijna verdampt is.

Snijd intussen de worst in dunne plakjes en maak er kleine stukjes van.
Verwijder de steel van de portobello's door ze plat af te snijden. Smeer ze lichtjes in met olijfolie.

Zodra je groentemengsel bijna klaar is voeg je de stukjes worst toe. Heel eventjes mee laten stoven. Proeven en verder op smaak brengen met zout en peper. Een draai chilivlokken doet het ook erg goed.
Laat heel even afkoelen tot de grootste hitte er af is.
Roer er dan een ei door plus de room. Kaas erbij. Roeren. Vervolgens de portobello's vullen met het mengsel. In een ovenschaal of braadslede zetten en een half uurtje de oven in .

Wij aten er een salade bij en om het nog wat meer lenteachtig te maken bruschetta met tomaat en basilicum.

PS Edith stuurde nog een voordeel in van het gebruik van droge worst. Het is lang houdbaar. Kijk, dat vond ik nou een goede!

2 opmerkingen:

Edith zei

Haha, dat is ook precies mijn truc voor het vlees minderen. Wel de hoeveelheid omlaag, niet de smaak. Het tweede voordeel aan zo'n worst is dat je m altijd op voorraad kunt hebben.

Eetlust zei

Dat laatste voordeel mogen we zeker ook niet uitvlakken, goeie Edith ik zet het er nog even bij :-)