maandag 30 maart 2015

Koude komkommersoep met Tie Guan Yin Oolong

Vorige week woonde ik een theeproeverij bij. Samen met Mariëlle Keetels, theesommelier en eigenaar van TheeJoy, georganiseerd voor die gezellige kookboekenwinkel waar ik werk. Nu ben ik niet zo'n  theeleut en al helemaal niet gecharmeerd van thee met allerhande vreemde fruitsmaakjes.
Maar een kopje echte, pure thee weet ik zo op zijn tijd wel te waarderen.

Om de proeverij wat extra cachet te geven bedachten we een thee/spijs uitstapje. Met thee kun je namelijk prima bakken en koken. Er mee roken, verwerken in een marinade of rub, desserts,het is allemaal mogelijk. Het boek 'Koken met thee' van Frank van der Zande hielp me op weg. Witte theetips over een salade, je moet er maar opkomen.
Aangezien we in de winkel (nog) niet beschikken over een keuken vielen de warme gerechten automatisch af maar een koude komkommersoep kan natuurlijk wel. Heerlijk vind ik die frisse zomerse soep. De combinatie met oolong wekte mijn nieuwsgierigheid op.

Oolong betekent zwarte draak. Als je goed kijkt naar die gerolde theeblaadjes zie je met wat fantasie inderdaad de vorm van zo'n beest.
Er gaat een flink proces aan vooraf voor de Oolong in je theekopje verdwijnt.Het wordt gedroogd in de zon of in de blote lucht en  gekneusd om de celwanden te breken.
De enzymen zorgen ervoor dat de oxidatie op gang komt. Vervolgens wordt de hele boel lekker omgeschud, verhit om het oxidatieproces te stoppen, gekoeld en verder gedroogd.
Ja het is niet zomaar iets
De Tie Guan Yin Oolong, er bestaan meerdere soorten oolong,  heeft iets bloemigs, kruiderijen, ook wat noot en blijft goed hangen. Een pittige thee maar met een lagere oxidatiegraad dan de meeste oolongs. het zit een beetje tussen groene en zwarte thee in.

En die had ik ook wel nodig voor mijn soep, het moet natuurlijk wel op kunnen boksen tegen hartige smaken als bouillon, prei en knoflook. Het werkte voortreffelijk. Je hebt niet het idee dat je thee met komkommer zit te eten, het is net andersom. Een verfrissende soep waarbij je even denkt "Waar is die thee nou" en dan hoppa daar komt het. Niet overheersend maar juist een boeiend extra accent.

Tijdens de proeverij dronken we een glaasje oolong er naast. De afdronk van de thee was precies dat wat we ook in de soep proefden. Leuk he.

Voor zo'n thee nitwit als ik was het sowieso een boeiende avond. Niet in de laatste plaats door het enthousiasme van Mariëlle die met veel liefde voor haar vak ons mee op theereis nam.Ons rondleidde door de geschiedenis, langs bewerkingsprocessen, de invloed van bodemgesteldheid op smaak en ons liet zien dat de blaadjes  één theeplant al die verscheidenheid aan theesoorten in zich herbergt. Van delicate witte thee tot een bijna zilte Japanse groene thee. Sjonge, net of je over het strand liep, die geur van drijfhout en zeewier, een beetje te heftig hoor. Al zou de combinatie met zeebeesten misschien wel weer mooi zijn bedacht ik me.

Afijn, tijd voor het recept. Zoals gezegd uit 'Koken met thee' van Frank van der Zande maar ik heb het wel aangepast naar eigen inzichten. Een roux op basis van 50 gram bloem en 50 gram boter in combinatie met een halve liter bouillon riep bij mij een beeld van stijfselpap op.





Ik gebruikte het volgende:

4 gram Tie Guan Yin Oolong - 600 ml groentebouillon - 2 komkommers - 1 niet al te grote ui - 1 teentje knoflook - stuk prei van ongeveer 15 cm, alleen het witte gedeelte - 25 gram boter - 25 gram bloem - 1 1/2 el crème fraîche - paar blaadjes verse munt.  Verder nodig: garde- staafmixer of blender.

Zo maak je het:

Snipper de ui en knoflook. Verwijder het buitenste gedeelte van de prei. Snij de prei met een scherp mes in de lengte in stroken. Nu in de breedte in stukjes snijden.

Halveer de komkommers in delengte en verwijder de zaadlijsten. Verdeel de komkommers in kleine blokjes ( brunoise).

Zorg ervoor dat je bouillon een temperatuur van om en nabij de 95 graden heeft. Stop de thee in een thee-ei of theefilterzakje. Laat de thee 5 minuten in de bouillon trekken. Haal thee-ei of filter eruit.

Verwarm in een andere pan de boter en fruit hierin prei, knoflook en ui gedurende vijf minuten.
Voeg de bloem in 1x toe en roer het er goed door.
Laat het nu een minuut of vier zachtjes bakken terwijl je af en toe de boel doorroert. Zo voorkom je een meelsmaak.

Giet nu langzaam de bouillon erbij terwijl je met een garde goed roert. Dit om er voor te zorgen dat je soep straks klontvrij is. Soep met klontjes.. brrrr.
Zodra het vloeibaarder is en egaal kun je gewoon een houten lepel gebruiken voor het roeren.

Voeg de komkommer toe en laat de soep tien minuten zachtjes koken. Zet het vuur uit en pureer het glad met een staafmixer of in de blender. Ik ben fan van de staafmixer.

Roer de crème fraîche erdoor. Proef en breng eventueel evrder op smaak met wat gemalen zwarte peper en een snufje zout.

Om de pan vlug terug te koelen zet je het in de gootsteen. De gootsteen vullen met koud water tot iets over de helft van de hoogte van je pan. Roer door de soep even door. Doe dat na een paar minuten weer en zo door tot de soep in ieder geval lauw is.
Haal de pan eruit, even droogvegen, deksel erop en een paar uur inde koelkast zetten tot het ijskoud is.

Verdeel over  glaasjes, kommetjes, bakjes en strooi er een beetje vers gescheurde munt over.



Wil je meer over TheeJoy weten? Kijk dan zeker even op de site. Je vindt er boeiende theesoorten maar je kunt je er ook inschrijven voor een proeverij.

Geen opmerkingen: